söndag 30 mars 2008

Sent omsider har sommartid infunnit sig



Det senaste halvåret har varit mörkt i flera avseenden. Värst har väl varit avsaknaden av den snö som vanligtvis brukar lysa upp vår tillvaro under vinterhalvåret. Som hundägare har jag stundtals under det nu senaste halvåret nästan fått panik när den lilla hundvalpen skulle ut på promenad eftersom den milda vintern också varit en osedvanligt skitig vinter eftersom även tjälen lyst med sin frånvaro. Hur uppochnervänt det senaste årets "vinter" varit får bilden på bussen ovan illustrera. Fotot togs klockan 12:22 den 15 mars 2008. Några dagar senare kom vintern som en skenande elefant över landet med 14 dagar av riktig snövinter och temperaturer under minus 10 i syd och minus 35 i norr.



Tiden är ett fundamentalt begrepp i vår tillvaro som är svårt att definiera, och frågan om dess natur är något som har engagerat vetenskapsmän och filosofer i alla tider.
Tiden uppfattas vanligtvis som en del av universums grundläggande struktur, en dimension i vilken händelser sker i sekvens. Liksom en sträcka anger avståndet mellan två platser i rummet, anger ett tidsintervall "avståndet" mellan två händelser i tiden, eller alternativt ett händelseförlopps varaktighet. Den moderna fysiken behandlar inte tid och rum som separata dimensioner utan sammanför dessa till ett gemensamt begrepp - rumtiden - och slår samtidigt undan intuitiva begrepp som samtidighet och objektiv absolut tid.

Inga kommentarer: